Love Info

Εγώ πότε θα μπω στην εμμηνόπαυση;

Εγώ πότε θα μπω στην εμμηνόπαυση;

Πότε έρχεται η ώρα που μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση; Όταν κλείσει επισήμως 12 συνεχείς μήνες χωρίς περίοδο. Και αυτό συμβαίνει όταν τα ωοθυλάκια που βρίσκονται στα «κουτάκια» των ωοθηκών της πέσουν κάτω από τα χίλια. Μελέτες του πληθυσμού σε διάφορες χώρες και ηπείρους του πλανήτη έχουν δείξει ότι η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 49-51 έτη.

Γενετικοί παράγοντες

Ίσως όταν ήσουν μικρό κορίτσι να ρωτούσες τη μαμά σου (αν είχατε κοντινή και άνετη σχέση): «Εμένα πότε θα μου έρθει περίοδος;» κι εκείνη δεν θα ήξερε τι να σου απαντήσει. Τώρα όμως που έγινες «μεγάλο κορίτσι» έχει νόημα να τη ρωτήσεις πότε σταμάτησε η δική της περίοδος για να ξέρεις τι να περιμένεις μια που η ηλικία έλευσης της εμμηνόπαυσης είναι γενετικά καθορισμένη σε ποσοστό 30-85% (μην περιφρονείς το 30% – θεωρείται από την ιατρική και τη στατιστική σεβαστό ποσοστό).

Επομένως η ηλικία που θα μπεις σε εμμηνόπαυση θα είναι παρόμοια με την ηλικία που πέρασε εμμηνόπαυση η μητέρα σου. Αν μάλιστα έχεις μεγαλύτερη αδελφή, η δική της ηλικία εμμηνόπαυσης είναι ακόμη πιο αξιόπιστος οδηγός για να υπολογίσεις πότε θα σημάνει «παύση» και για σένα. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ηλικία που έρχεται η πρώτη περίοδος στη γυναίκα δεν επηρεάζει καθόλου την ηλικία εμφάνισης της τελευταίας περιόδου. Ωστόσο, οι γυναίκες με πιο σύντομο κύκλο, μπαίνουν στην εμμηνόπαυση ελαφρώς νωρίτερα από τις υπόλοιπες.

Βέβαια στο πότε μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση εμπλέκονται επίσης παράγοντες που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής και είναι δύσκολο να τους απομονώσουμε γιατί όλοι συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο η γενετική κληρονομιά μας παραμένει το πιο «ισχυρό χαρτί». Και γιατί τόση πρεμούρα σχετικά με την ηλικία έλευσης της εμμηνόπαυσης;

Γιατί η μεν πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης και άνοιας. Η δε καθυστερημένη εμφάνιση εμμηνόπαυσης (μετά τα 54 έτη) συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.

Δεδομένου ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι πιο συνηθισμένη από τον καρκίνο του μαστού και εκείνον του ενδομητρίου… η πρόωρη εμμηνόπαυση μας απασχολεί περισσότερο ως παράγοντας πρόωρου θανάτου απ’ ότι η όψιμη.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες – τρόπος ζωής

Ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας μετά τα γονίδια για την έλευση της εμμηνόπαυσης είναι το κάπνισμα το οποίο επισπεύδει την ηλικία της εμμηνόπαυσης κατά δύο ολόκληρα χρόνια γιατί βλάπτει τα οιστρογόνα – εσύ που μας διαβάζεις τώρα, όποια κι αν είναι ηλικία σου, αν σταματήσεις το κάπνισμα τώρα, μόνο καλό θα κάνεις στον εαυτό σου!

Η επιβαρυμένη κατάσταση της γενικής υγείας μιας γυναίκας καθώς και παθήσεις όπως ο HIV και τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματικά νοσήματα) συνδέονται και αυτά με εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία.

Ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε πρώιμη εμμηνόπαυση (αλλά δεν συμβαίνει απαραιτήτως). Από την άλλη, αν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών συσχετίζεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί κατά καιρούς για τη σχέση διατροφής και έναρξης της εμμηνόπαυσης αλλά δεν είναι τόσο απλό να βγουν συμπεράσματα γιατί η διατροφή συνδέεται και με άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το ποιότητα ζωής και άρα το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των γυναικών.

Μας κίνησε το ενδιαφέρον μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας με δείγμα μεγαλύτερο από 35.000 γυναίκες. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι, συσχετίζονται με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης 1,5 χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο ενώ η κατανάλωση ψαριών και φρέσκων οσπρίων όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια συσχετίζεται με καθυστέρηση στην έναρξη της εμμηνόπαυσης τουλάχιστον 3 ετών.

Μια γυναίκα μπαίνει σε εμμηνόπαυση ανεξαρτήτως ηλικίας αν κάνει υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) ή ωοθηκεκτομή (αφαίρεση των ωοθηκών) για ιατρικούς λόγους. Και ας μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις ξαφνικής εμμηνόπαυσης ως αποτέλεσμα φαρμακευτικών αγωγών που μειώνουν απότομα τα επίπεδα των οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό. Μιλάμε για φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κάποιων τύπων καρκίνου του μαστού, ινομυωμάτων και ενδομητρίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι θεωρητικά αναστρέψιμα αν διακοπεί η αγωγή όμως πολλές φορές αυτό δεν γίνεται γιατί υπάρχει κίνδυνος να υποτροπιάσει η ασθένεια (στην περίπτωση του καρκίνου). Εδώ μετράει πρώτα η ζωή!

Η εμμηνόπαυση λοιπόν θα έρθει όταν είναι να έρθει. Μια κουβέντα με τη μητέρα σου για το πότε εκείνη σταμάτησε να έχει περίοδο θα σου δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Συνέχισε λοιπόν τη ζωή σου κανονικά, αν καπνίζεις ευκαιρία να το κόψεις, ακολούθησε υγιεινή τροφή με ψάρια, όσπρια, πράσινα λαχανικά και αν έχεις ήδη κάποια συμπτώματα εμμηνόπαυσης δοκίμασε να τα ανακουφίσεις με το Eminotrol. Και σταμάτα να μετράς!

Το Eminotrol είναι ιδανικό τόσο για την προ-εμμηνόπαυση όσο και για την περι-εμμηνόπαυση. Με 9 φυσικά δραστικά συστατικά εγκεκριμένα από το EFSA μπορεί να σε βοηθήσει στον έλεγχο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όλη της περιόδου της εμμηνόπαυσης, χωρίς να περιέχει ορμόνες.

Θα το βρεις σε φαρμακεία σε συσκευασία με 30 δισκίa και φυσικά μπορείς να το αγοράσετε και στο e-shop μας.

Κι ας μην ξεχνάμε. Η εμμηνόπαυση είναι κι αυτή μια ακόμα περίοδος της ζωής μας. Με αγάπη, γνώση, κατανόηση και τους σωστούς συμμάχους #ΚαμίαΠερίοδοςΔενΜαςΣταματά!

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.         

Shop the story

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.