Love Info

Ναυτία: τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Ναυτία: τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Η ναυτία είναι το αίσθημα δυσφορίας/ βάρους ή ζάλης στο κεφάλι και το στομάχι, συνοδευόμενο από τάση για εμετό.

Αυτά τα δύο συμπτώματα είναι δυνατόν να συνυπάρχουν, αλλά μερικές φορές η ναυτία δεν οδηγεί σε εμετό και άλλες φορές η ναυτία δεν προηγείται του εμετού.

 Η ναυτία δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά σύμπτωμα που παρουσιάζεται σε διάφορες περιπτώσεις.

 Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες με πιο διαδεδομένες τη ναυτία που προκαλείται από τις απότομες κινήσεις των μέσων μεταφοράς, γνωστή και ως ναυτία ταξιδίου, και την πρωινή αδιαθεσία ένα από τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το γνωστό hangover, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τις γαστρεντερίτιδες, αλλά και το άγχος.

 Εγκυμοσύνη – Πρωινή Αδιαθεσία

Η ναυτία αποτελεί το πλέον σύνηθες φαινόμενο της εγκυμοσύνης.

Η ναυτία στην εγκυμοσύνη εμφανίζεται συνήθως κατά την 5η εβδομάδα της κυήσεως και σταματά στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ενώ κατά την 9η εβδομάδα τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. 

 Εκτιμάται ότι περίπου το 70% των εγκύων γυναικών βιώνουν αυτή την ταλαιπωρία. Μερικές μπορεί να νιώσουν απλά λίγο αδιάθετες όταν σηκώνονται το πρωί, ενώ άλλες ταλαιπωρούνται με ώρες ασταμάτητης ναυτίας, αποστροφών σε φαγητό και μυρωδιές και πολλές φορές και εμέτων. 

Στην πραγματικότητα, η ναυτία και οι σποραδικοί έμετοι μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι οι ορμόνες της γυναίκας αυξάνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς για να εδραιώσουν τον πλακούντα στη μήτρα.

Αν και τα ακριβή αίτια της πρωινής ναυτίας στην εγκυμοσύνη δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, ωστόσο υπάρχουν συνήθεις ύποπτοι όπως είναι η υπερβολικά οξυμένη όσφρηση, η αύξηση των ορμονικών επιπέδων, κυρίως της β-χοριακής και η υπερέκκριση γαστρικού οξέος. Μετά από τρεις μήνες περίπου ο οργανισμός θα έχει συνηθίσει στα ψηλά επίπεδα των ορμονών. Κι έτσι όπως εμφανίστηκαν η ναυτία και η τάση εμετού έτσι ξαφνικά εξαφανίζονται.

Παρά το ότι η ναυτία και η τάση για εμετό που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη αποκαλείται “πρωινή αδιαθεσία”, μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή της ημέρας, και περίπου το 80% των γυναικών που επηρεάζονται αισθάνονται ναυτία όλη την ημέρα. 

 Το Emecalm καθώς αποτελεί τη μόνη φυσική λύση για τη ναυτία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τις εγκύους. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην αποκατάσταση των επιπέδων της γλυκόζης που μπορεί να μειώνεται κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι πάντα να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (Hangover)

Το Hangover είναι το σύνολο δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, έντονη δίψα, ναυτία, έμετος, υπερευαισθησία στο φως και το θόρυβο, διαταραχές ύπνου και διάθεσης. 

 Τα συμπτώματα του Ηangover κάνουν την εμφάνισή τους όταν πέσει η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα.

Το αλκοόλ δεν μεταβολίζεται σωστά στο σώμα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αφυδατώνεται προκαλώντας ορμονικές αλλαγές και φλεγμονώδεις επιδράσεις. Επίσης προκαλείται  υπογλυκαιμία λόγω της μείωσης παραγωγής γλυκόζης από τον οργανισμό και παράλληλα το αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και το έντερο προκαλώντας φλεγμονή. 

Επιπρόσθετα το αλκοόλ προκαλεί έκκριση γαστρικού οξέος στο πάγκρεας και στο έντερο. ‘Όλα αυτά μεταφράζονται σε κοιλιακό πόνο, ναυτία και εμετό. 

 Για τον έλεγχο της ναυτίας ενδείκνυται η λήψη Emecalm το οποίο βοηθά  στην ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών λόγω ναυτίας μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το  Emecalm λειτουργεί ηρεμώντας τις μυϊκές συσπάσεις του στομάχου που μπορεί να προκαλέσουν εμετό, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.

Μετακινήσεις-Ταξίδια Ναυτία Ταξιδίου

Η ναυτία ταξιδίου αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα. Ταλαιπωρεί πολλά άτομα και αποτελεί αιτία κακοδιαθεσίας, για πολλές ώρες ή μέρες, ακόμα και μετά το πέρας του ταξιδιού.

 Η ναυτία μπορεί να συνοδεύεται από εμετούς και αποτελεί τόσο δυσάρεστο συναίσθημα για τα άτομα που την υφίστανται, ώστε αρκεί, πολλές φορές και μόνον η αναγγελία κάποιου ταξιδιού, για να αρχίσει το άτομο να εκδηλώνει το πρόβλημα, πολλές ώρες πριν ακόμη μπει στο αυτοκίνητο, το καράβι ή το αεροπλάνο.

Από ναυτία και εμετούς των ταξιδιωτών δεν υποφέρουν όλα τα άτομα, αλλά μόνον ένα ποσοστό, το οποίο ωστόσο, είναι αρκετά μεγάλο. Η ευαισθησία των ατόμων, που παρουσιάζουν το πρόβλημα της ναυτίας και των εμετών, ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι επηρεάζει και τα βρέφη, αλλά η ευαισθησία στην κίνηση αυξάνεται σημαντικά μετά τα 2 έτη. Από την ηλικία των 12 και μετά, η ευαισθησία μειώνεται και πάλι, αν και υπάρχουν ενήλικες που εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα σε όλη τους τη ζωή. 

 Τα πρώτα συμπτώματα της ναυτίας ταξιδίου είναι η εξάντληση και η δυσκολία συγκέντρωσης, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από συνεχή χασμουρητά. Μετά τα αρχικά συμπτώματα αρχίζουν ναυτία, εμετός και αυξημένη σιελόρροια. Τα συμπτώματα αυτά ακολουθούνται από μια παράξενη αίσθηση της κίνησης και αδυναμία, απώλεια της όρεξης, κλάμα, πονοκέφαλο και κρύο ιδρώτα.

 Το Emecalm μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ναυτίας των ταξιδιωτών, ηρεμώντας τις μυϊκές συσπάσεις του στομάχου που μπορούν να προκαλέσουν εμετό και διατηρώντας στο φυσιολογικό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Λόγω της φυσικής του σύστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από παιδιά άνω των 2 ετών.

 Στο ταξίδι προτείνεται η πρόσληψη 2 δόσεων 15-30 λεπτά πριν την έναρξη του ταξιδιού. Σε περίπτωση εμετού κατά το ταξίδι μείνετε ήρεμοι και πάρτε μια δόση Emecalm, για την αναπλήρωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας τα οποία θα περιορίσουν τη ναυτία.

Ίωση – Γαστρεντερίτιδα

Η λοίμωξη που επιφέρουν γενικότερα οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα στο πεπτικό μας σύστημα λέγεται γαστρεντερίτιδα. Για την ακρίβεια, στους ενήλικες προκαλείται κυρίως από κολοβακτηρίδια, καμπυλοβακτηρίδια, σαλμονέλα και σιγκέλα, ενώ στα παιδιά και στα μωρά από εντεροϊούς.

 Συνήθως, την καταλαβαίνουμε αργά, λίγες ώρες δηλαδή μετά την κατανάλωση της ακατάλληλης τροφής. Τα βασικά συμπτώματα είναι ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιά, διάρροια. Δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστούν αιμορραγία στις κενώσεις, πονοκέφαλος, πυρετός, αίσθημα αδυναμίας και αφυδάτωση.

 Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν μερικές ημέρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν περισσότερο. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι η αφυδάτωση –εξαιτίας της διάρροιας και των εμετών χάνονται μεγάλες ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών– η οποία αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα στις ακραίες ηλικίες, δηλαδή στα μικρά παιδιά και στους υπερηλίκους.

 Παράλληλα με την ενυδάτωση και τη σταδιακή κατανάλωση φαγητού, η λήψη Emecalm μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών, ενώ είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί και από τα μικρά παιδιά άνω των 2 ετών που παρουσιάζουν πολύ συχνά προβλήματα γαστρεντερίτιδας.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (ΠΕΣ)

Το Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (ΠΕΣ) είναι ένα σύνολο δυσάρεστων οργανικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται περίπου 5 έως 10 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου στις γυναίκες. Στα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνονται οι μεταβολές της διάθεσης, της όρεξης και διάφορες οργανικές ανωμαλίες. 

 Οι ειδικοί θεωρούν πως το ΠΕΣ σχετίζεται άμεσα με τις ορμόνες που εκκρίνονται από τις ωοθήκες, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με άλλες ουσίες του οργανισμού. 

 Υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των γυναικών πάσχει από ΠΕΣ, ενώ σε ένα ποσοστό από αυτές τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα, ώστε να αποτελούν εμπόδιο στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Στα οργανικά συμπτώματα περιλαμβάνονται το πρήξιμο λόγω κατακράτησης υγρών, πόνος ή πρήξιμο στο στήθος, διακυμάνσεις στην όρεξη, ζαλάδα, κόπωση, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες, ναυτία και τάση για εμετό.

 Η ναυτία και η τάση για εμετό λόγω του ΠΕΣ μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με λήψη του Emecalm. 

Άγχος – Στρες – Έντονα συναισθήματα

Το άγχος είναι ένα διάχυτο, δυσάρεστο, συχνά ασαφές συναίσθημα που εκδηλώνεται με φόβο, ένταση και ανησυχία και που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα. 

Το άγχος και η εκδήλωση του, παρατηρούνται όχι μόνο στους ενήλικες αλλά είναι από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Όσον αφορά το φύλο τα κορίτσια είναι δύο φορές πιο πιθανό να βιώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή.

Τα παιδιά σήμερα έχουν πολλούς λόγους να αγχώνονται. Οι υποχρεώσεις των μαθημάτων, η ανάγκη να αρέσουν στους φίλους ή να ικανοποιήσουν τους γονείς ενδέχεται να αυξήσουν το άγχος που βιώνει ένα παιδί ή ένας έφηβος.

 Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους είναι πολλά και ποικίλα και μπορεί να παρουσιαστούν στο κεφάλι (όπως ζαλάδα, ίλιγγος, ηµικρανία, πονοκέφαλος), στο στομάχι (όπως ναυτία, εµετοί, δυσπεψία, καούρες και πόνος), στο δέρμα (όπως ψωρίαση, έκζεµα, ξηροδερµία και  αλλεργίες) και στον αυχένα που παρουσιάζεται με μυϊκούς πόνους. 

 Ειδικά το στοµάχι επηρεάζεται σημαντικά από φόβους, ανησυχίες, ενοχές και πάσης φύσεως άγχη. Γι’ αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο το στρες όταν σωµατοποιείται να χτυπάει το γαστρεντερικό σύστηµα µε συµπτώµατα όπως ναυτία, εµετοί, δυσπεψία, καούρες και πόνο στο στοµάχι, ενώ είναι δεδοµένο ότι επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα γαστρεντερικά προβλήµατα. Το κέντρο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο επικοινωνεί άµεσα µε το στοµάχι, δημιουργώντας πολλές φορές την αίσθηση της ναυτίας και του εμετού . 

 Να σημειώσουμε ότι η ναυτία είναι συνηθισμένη σε φοιτητές, ως αποτέλεσμα του άγχους σε περιόδους εξετάσεων. 

 Το Emecalm αποτελεί αποτελεσματική λύση για τα συμπτώματα άγχους στο στομάχι, τη ναυτία και την τάση για εμετό, και μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια και από τα παιδιά.

Shop the story

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.