Your Stories

Εμμηνό-μπαμ-παύση

Εμμηνό-μπαμ-παύση

Άραγε, σαν πας στον πηγαιμό για την εμμηνόπαυση εύχεσαι να είναι μακρύς ή σύντομος ο δρόμος; Μιλάω για το δρόμο που αρχίζεις να περπατάς από τη στιγμή που βλέπεις τα πρώτα συμπτώματα ότι το μηνιαίο «ρολόι» σου δεν δουλεύει πια με μεγάλη ακρίβεια οπότε η φύση σε προετοιμάζει για τη μεγάλη παύση.

Και τότε αρχίζει και η μεγάλη αμφιθυμία, άλλοτε θες να είναι μακρύς για να απολαύσεις τα προνόμια των θηλυκών ορμονών στην υγεία και ευεξία του σώματός σου, μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός σου, και άλλοτε θες να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί περνάς μια εποχή που τα νεύρα σου γίνονται κρόσσια από τις ορμονικές μεταβολές και το κορμί σου κατά διαστήματα υποφέρει από αναμενόμενα ή και παράλογα συμπτώματα. Πάντως, η «Ιθάκη» σου είναι σίγουρη, μια Ιθάκη που δεν την πόθησε καμιά μας αλλά που είναι ο προορισμός κάθε υγιούς θηλυκού ανθρώπου που έχει το προνόμιο από κορίτσι να ωριμάσει σε γυναίκα και κάποια στιγμή να αρχίσει να γερνάει.

Θυμάμαι όταν πήγα για το ετήσιο τσεκάπ στη γυναικολόγο μου γύρω στα 42-43 και τη ρώτησα φανερά θορυβημένη αν μπαίνω σε εμμηνόπαυση γιατί η περίοδός μου είχε αρχίσει συστηματικά να μειώνεται σε αριθμό ημερών κι εκείνη γέλασε. Μου απάντησε πως όχι, έχω πολύ καιρό ακόμη μπροστά μου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και πως απλά το σώμα μου είχε μπει σε μια πιο «ώριμη» φάση. Και, πράγματι, σωστά μου τα είπε!

Την ίδια εποχή της ζωής μου βέβαια έκανα και μια δεύτερη διαπίστωση, ότι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS) από το οποίο υπέφερα (εγώ και μερικά εκατομμύρια γυναίκες ακόμη) είχε αρχίσει να χειροτερεύει και αναρωτήθηκα αν ήταν ιδέα μου. Και πάλι η καλή γιατρός με διαβεβαίωσε πως όχι, δεν είναι ιδέα μου και ότι θα συνεχίσει να χειροτερεύει μέχρι την εμμηνόπαυση. Και είπα γουάου, τι χαρά. Μου συνέστησε εκχύλισμα λυγαριάς που ανακουφίζει από τα σωματικά συμπτώματα (κράμπες, πρήξιμο και πόνο στο στήθος, πόνοι στην περιοχή της λεκάνης). Δυστυχώς για την έλλειψη συγκέντρωσης και το ψυχολογικό roller coaster δεν κάνει (σε μένα) και πολλά πράγματα.

Η ιατρική ονομάζει προεμμηνόπαυση το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που η περίοδος μιας γυναίκας αρχίζει να γίνεται ακανόνιστη και/ή αρχίζει να έχει συμπτώματα εμμηνόπαυσης π.χ. εξάψεις. Από τότε μπορεί να μεσολαβήσουν 1-3 χρόνια μέχρι την τελευταία περίοδο. Αρκετός χρόνος για να προετοιμαστείς ψυχολογικά για μια ακόμα μεγάλη μετάβαση στη ζωή σου. Και η καλύτερη προετοιμασία είναι η γνώση.

Η γνώση πολεμάει και νικάει τον φόβο. Πάντα. Σε κάθε περίπτωση. Κι αν στα δώδεκα χρόνια μου ντρεπόμουν και δεν τολμούσα να ζητήσω από τη μαμά μου να μου αγοράσει το βιβλίο που λεγόταν «Από τα 12 στα 18» ή κάπως έτσι για τις αλλαγές της εφηβείας, τώρα είμαι μεγάλο κορίτσι (όπως κι εσύ που με διαβάζεις) και έχω ήδη αγοράσει και ξεφυλλίζω τακτικά τη «Βίβλο της εμμηνόπαυσης» της γυναικολόγου Jen Gunter που εξηγεί στις 468 σελίδες του με θαυμάσια σε κατανοητή γλώσσα και με πολλή λεπτομέρεια όλα τα πρακτικά, ψυχολογικά και ιατρικά ζητήματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, ως γιατρός και ως γυναίκα που έχει ήδη περάσει σε αυτό το στάδιο ζωής. Είναι χωρισμένο σε πολλά μικρά κεφάλαια κι έτσι μπορείς να το ξεφυλλίσεις, να διαλέξεις κομμάτια ή να το διαβάσεις ψυχαναγκαστικά από την αρχή μέχρι το τέλος, διαλέγεις και παίρνεις. Ξέρω ότι υπάρχουν και άλλα αξιόλογα βιβλία στην αγορά.

Για να διαλέξεις ένα, θυμήσου απλώς ότι πέρα από το αν σου αρέσει ο τρόπος γραφής και το περιεχόμενο, ένα καλό κριτήριο για την αξιοπιστία των γραφόμενων είναι να υπάρχει σχετική βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου.

Και φυσικά, υπάρχουν οι φίλες μας, συνομήλικες ή λίγο μεγαλύτερες με τις οποίες μπορούμε να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις απορίες μας. Ναι, ξέρω η εμμηνόπαυση είναι δυστυχώς ακόμα θέμα ταμπού για το οποίο οι γυναίκες συχνά ντρεπόμαστε να μιλήσουμε, αποφεύγουμε να μιλήσουμε, κάποιες σφυρίζουν αδιάφορα ωσάν να μη συνέβη ποτέ σε αυτές…

Καιρός είναι όμως να το αλλάξουμε αυτό, με τη δική μας συμπεριφορά και πρωτοβουλία. Άλλωστε, κάποιες φίλες σου θα σε εκπλήξουν ευχάριστα, μόλις τους ανοιχτείς εσύ λιγάκι!

Αγγελική Τ.

Αν κι εσύ μπαίνεις ή βρίσκεσαι ήδη στην εμμηνόπαυση, βάλε στη ζωή σου το Eminotrol. Θα ελαχιστοποιήσει το σύνολο των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου.

Το Eminotrol περιέχει 9 φυσικά δραστικά συστατικά εγκεκριμένα από το EFSA και αποτελεί ιδανική πρόταση για τον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, χωρίς να περιέχει ορμόνες.

Το Eminotrol θα το βρείτε σε φαρμακεία σε συσκευασία με 30 δισκίa και φυσικά μπορείτε να το αγοράσετε και από το e-shop μας.

Κι ας μην ξεχνάμε. Η εμμηνόπαυση είναι κι αυτή μια ακόμα περίοδος της ζωής μας. Με αγάπη, γνώση, κατανόηση και τους σωστούς συμμάχους #ΚαμίαΠερίοδοςΔενΜαςΣταματά!

Shop the story

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.