Be Healthy

Σταγόνες μικρές και μεγάλες.

Σταγόνες μικρές και μεγάλες.

Λίγο πριν “ξεμπερδέψεις” με το θέμα περίοδος η φύση επιστρατεύει όλο το χιούμορ της για να σου προσφέρει μερικές «δυνατές» εμπειρίες, ήτοι κάτι αιμόρροιες στη διάρκεια της μηνιαίας περιόδου που σίγουρα σε αναστατώνουν. Ξέρεις, μιλώ για κάποιες μέρες που πρέπει να αλλάζεις σερβιέτα κάθε μία ώρα αλλιώς έχεις αχρηστεύσει εσώρουχο, παντελόνι ή καλσόν και ίσως μαζί “πακέτο” και το κάθισμα του γραφείου. Επίσης μπορεί να παρατηρήσεις ασυνήθιστα μεγάλα πήγματα αίματος που είναι κομματάκι τρομακτικά και σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν θα βγει σε λίγο το… άλιεν από μέσα σου.

Ανώμαλη αιμορραγία μετά τα 40 και πριν την εμμηνόπαυση

Εντάξει, αυτά συμβαίνουν στην προ-εμμηνόπαυση. Οι βαριές ή μακριές σε διάρκεια εμμηνορρυσίες, ο ακανόνιστος κύκλος και κάποιες σταγόνες αίματος μεταξύ των περιόδων είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Είναι όλα τους ενδεικτικά του ορμονικού χαμού που συμβαίνει στον οργανισμό σε αυτήν τη φάση της ζωής μας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ενημερώσουμε τον/την γυναικολόγο μας για αυτά τα συμβάντα. Στην ιατρική εξέταση καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα αρχείο με τις ημερομηνίες του κύκλου μας και αν είναι δυνατόν σημειώσεις για το πότε και το πόσο της ανώμαλης αιμόρροιας. Ο/η γιατρός μας θα μας κάνει ενδοκολπικό υπερηχογράφημα για να δει τα πυελικά μας όργανα και ενδεχομένως να μας συστήσει άλλες εξετάσεις όπως:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Test PAP
  • Τεστ κύησης
  • Υστεροσκόπηση (ελέγχει το εσωτερικό της μήτρας, βασικώς το ενδομήτριο)
  • Βιοψία του ενδομήτριου (συλλέγεται ένα δείγμα από το ενδομήτριό σου. Ίσως χρειαστεί απόξεση – θέλει μέθη αλλά είναι πολύ σύντομη)
  • Μαγνητική τομογραφία πυέλου

Οι αιτίες της ανώμαλης αιμορραγίας μπορεί να εντοπίζονται στο ενδομήτριο (ο βλεννογόνος της μήτρας), στο μυομήτριο ή στην ελλιπή πηκτικότητα του αίματος.

Ορισμένες αιτίες της μη φυσιολογικής αιμορραγίας μπορεί να είναι:

  • Ορμονικές: Κάποιοι κύκλοι που δε γίνεται ωορρηξία και δεν απελευθερώνεται ωάριο (λόγω επερχόμενης εμμηνόπαυσης ή παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα). Αυτό έχει αποτέλεσμα ακανόνιστη αιμορραγία.
  • Λέπτυνση του ενδομήτριου. Λόγω χαμηλών οιστρογόνων γίνεται ευαίσθητο και αιμορραγεί.
  • Πάχυνση του ενδομήτριου. Ορμονικής προέλευσης επίσης. Φέρνει βαριές ή/και παρατεταμένες αιμορραγίες.
  • Πολύποδες (του ενδομήτριου ή του τραχήλου)
  • Ινομυώματα
  • Προβλήματα πήξης του αίματος που οφείλονται στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ή ασπιρίνης
  • Και άλλες ίσως πιο σοβαρές αιτίες

Ο/η γυναικολόγος θα σου προτείνει τις κατάλληλες και απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες.

Αίμα μετά την τελευταία έμμηνο ρύση

Τώρα, αν σου εμφανιστεί αίμα (λίγο ή πολύ) μετά την τελευταία «επίσημη» περίοδό σου, θα πρέπει να πας γραμμή στον/η γυναικολόγο για να το ελέγξεις.

Η σχέση λοιπόν με το αίμα του κύκλου μας… δεν τελειώνει ποτέ. Συνεχίζουμε να είμαστε παρατηρητικές στις ανώμαλες αιμορραγίες που χαρακτηρίζουν την προ-εμμηνόπαυση και μπαίνουμε σε συναγερμό αν δούμε λίγο ή περισσότερο αίμα μετά την εμμηνόπαυση. Μην παραλείψεις να βρεις (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) τον/η γυναικολόγο που σου ταιριάζει για να σε οδηγήσει σε αυτό το θέμα και να σου προσφέρει θεραπεία αν τη χρειαστείς!

Αν κι εσύ μπαίνεις ή βρίσκεσαι ήδη στην εμμηνόπαυση, βάλε στη ζωή σου το Eminotrol. Θα ελαχιστοποιήσει το σύνολο των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου.

Το Eminotrol περιέχει 9 φυσικά δραστικά συστατικά εγκεκριμένα από το EFSA και αποτελεί ιδανική πρόταση για τον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, χωρίς να περιέχει ορμόνες.

Το Eminotrol θα το βρείτε σε φαρμακεία σε συσκευασία με 30 δισκίa και φυσικά μπορείτε να το αγοράσετε και από το e-shop μας.

Κι ας μην ξεχνάμε. Η εμμηνόπαυση είναι κι αυτή μια ακόμα περίοδος της ζωής μας. Με αγάπη, γνώση, κατανόηση και τους σωστούς συμμάχους #ΚαμίαΠερίοδοςΔενΜαςΣταματά!

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.         

Shop the story

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.