Your Stories

«Ομίχλη του εγκεφάλου»; Πώς τη διαλύουμε;

«Ομίχλη του εγκεφάλου»; Πώς τη διαλύουμε;

Προχτές πήγα να ταΐσω τον γάτο της φίλης μου που έλειπε για σαββατοκύριακο. Και ενώ οδηγούσα προς το σπίτι της συνειδητοποίησα φρικαρισμένη ότι δεν μπορούσα με τίποτα να θυμηθώ το όνομα του γάτου. Επίσης τις προάλλες μιλούσα με μια Αγγλίδα φίλη στο τηλέφωνο και ήθελα να της πω κάτι που είχα διαβάσει σχετικά με το διαλογισμό και διάολε το meditation – η αγγλική λέξη για το διαλογισμό θαρρείς και είχε σβηστεί ολοκληρωτικά από το «σκληρό» του μυαλού μου.

Η Μάρα, σε εμμηνόπαυση τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν καλεσμένη σε ένα τραπέζι φίλων για την επέτειο του γάμου τους και ξεκινώντας να πάει διαπίστωσε έντρομη ότι δεν θυμόταν το όνομα του δρόμου και τον αριθμό του σπιτιού. Ευτυχώς είχε χαρτογραφημένη τη διαδρομή στο μυαλό της και περπατώντας έφτασε εκεί μια χαρά! Θορυβημένες και οι δύο αρχίσαμε να κατεβάζουμε ιατρικά άρθρα και να ρωτάμε τους γιατρούς μας. Φανταζόμουν ήδη τον εαυτό μου στα 52 μου με τα πρώτα σημάδια άνοιας. Ωστόσο, αφού διάβασα ολόκληρα κατεβατά στο ίντερνετ για την άνοια και το Αλτσχάιμερ και συζήτησα με την παθολόγο και τη γυναικολόγο, το πόρισμα ήταν ότι καλώς δέχτηκα το brain fog, την «ομίχλη του εγκεφάλου» ελληνιστί, δωράκι και αυτό της εμμηνόπαυσης, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται πιο έντονα λέει στην προεμμηνόπαυση, όταν η περίοδος δεν έχει σταματήσει εντελώς ακόμη.

Εμμηνόπαυση – brain fog: σημειώσατε 2

Η «ομίχλη του εγκεφάλου» έχει να κάνει με αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, δυσκολίες στη μνήμη, αίσθηση πνευματικής κούρασης. Και θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ζόρικα και κάποιες φορές μας προκαλούν άγχος, φόβο ή/και ντροπή – μη μας πάρουν χαμπάρι ότι κάπου, κάτι «χάνουμε».

Το brain fog στην εμμηνόπαυση οι ειδικοί το συνδέουν με τη μείωση των οιστρογόνων, η οποία επηρεάζει εκτός από το υπόλοιπο σώμα και τον εγκέφαλό μας. Έχει παρατηρηθεί ότι ο εγκέφαλος επηρεάζεται πολύ από τα οιστρογόνα, τόσο από αυτά που παράγονται στις ωοθήκες μας όσο και από τα άλλα που παράγονται μέσα στον ίδιο τον εγκέφαλο.

Και τώρα που καταλάβαμε και αποδεχτήκαμε ότι «το μυαλό μας είναι θολό» τι κάνουμε; Αφενός χαλαρώνουμε λίγο και αμέσως μετά του προσφέρουμε αυτά που θα το «θρέψουν» αυτή την ιδιαίτερη φάση της ζωής μας για να ξαναβγεί φρέσκο και σπινθηροβόλο όταν τελειώσει το ορμονικό χάος της μετάβασης στην εμμηνόπαυση (γιατί τότε ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στις νέες ορμονικές συνθήκες που προκύπτουν).

Τι κάνουμε για να… διαλύσουμε την “ομίχλη”:

  1. Φροντίζουμε τον ύπνο μας – είναι πάααρα πολύ σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου μας. Κοιμόμαστε επαρκώς (7-8 ώρες κάθε βράδυ ή έστω 6) και φροντίζουμε να έχουμε ένα συνεπές πρόγραμμα αλλά και να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα ύπνου.
  2. Ασκούμαστε-κινούμαστε-ασκούμαστε-κινούμαστε. Η φυσική άσκηση ήπιας μορφής σε τακτική βάση (τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα) είναι φάρμακο ΚΑΙ για την καλή λειτουργεία του εγκεφάλου, καθώς τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση.
  3. Τρεφόμαστε υγιεινά: Ξέρεις, άφθονα λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνη χωρίς λίπος, προϊόντα ολικής άλεσης και ALERT! υγιεινά λιπαρά όπως τα Ωμέγα-3 που προστατεύουν τον εγκέφαλο και τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  4. Ταΐζουμε το μυαλουδάκι μας διανοητικά ερεθίσματα: διαβάζουμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν, φτιάχνουμε παζλ, λύνουμε σταυρόλεξα /σουντόκου, μαθαίνουμε μια νέα γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο, συμμετέχουμε ενεργά σε κοινωνικές εκδηλώσεις (δεν εννοώ όλα αυτά μαζί, διάλεξε 2-3 που σου ταιριάζουν). Έτσι κρατάμε τον εγκέφαλο «σε φόρμα».
  5. Διαχειριζόμαστε – με αγάπη πάντα – το στρες μας γιατί αυτό επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες μας. Ένας/μία ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει πρακτικά και αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.
  6. Κάνουμε ιατρικές εξετάσεις και απευθυνόμαστε στους ειδικούς αν χρειαστεί. Ο θυροειδής, ο διαβήτης, οι διαταραχές ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα της «ομίχλης του εγκεφάλου». Ακόμη, η κατάθλιψη που συχνά συνοδεύει την μετάβαση στην εμμηνόπαυση και το άγχος επηρεάζουν τη γνωστική μας λειτουργία. Η διάγνωση και η ιατρική αντιμετώπιση θα μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας. Αν τυχόν έχουμε γενετική προδιάθεση για νόσο Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης, τότε πάμε σε νευρολογικό ιατρείο για ένα επίσημο τεστ μνήμης.

Για σένα λοιπόν που βρίσκεσαι στην προεμμηνόπαυση (ή την εμμηνόπαυση), δείξε στο μυαλό σου στην ίδια φροντίδα που δείχνεις και στο σώμα σου και αυτό θα ανταποκριθεί. Είναι απλώς η «ομίχλη του εγκεφάλου». Και, θυμήσου, «κι αν το μυαλό σου είναι θολό… πωπωπωπω, πωπωπωπω» (ποιητής Φανφάρας).

Αγγελική Τ.

Το Eminotrol ελαχιστοποιεί το σύνολο των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των γυναικών. Είναι ιδανικό τόσο για την προ-εμμηνόπαυση όσο και για την περι-εμμηνόπαυση. Με 9 φυσικά δραστικά συστατικά εγκεκριμένα από το EFSA μπορεί να σε βοηθήσει στον έλεγχο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όλη της περιόδου της εμμηνόπαυσης, χωρίς να περιέχει ορμόνες.

Θα το βρεις σε φαρμακεία σε συσκευασία με 30 δισκίa και φυσικά μπορείς να το αγοράσεις και στο e-shop μας.

Κι ας μην ξεχνάμε. Η εμμηνόπαυση είναι κι αυτή μια ακόμα περίοδος της ζωής μας. Με αγάπη, γνώση, κατανόηση και τους σωστούς συμμάχους #ΚαμίαΠερίοδοςΔενΜαςΣταματά!

Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.

Shop the story

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.
Μετάβαση στο περιεχόμενο