Be Healthy

Παίρνουμε τα… μέτρα μας και στην προ-εμμηνόπαυση.

Παίρνουμε τα… μέτρα μας και στην προ-εμμηνόπαυση.

Έχεις ακούσει για την 21η ημέρα; Όχι, δεν είναι κωδική ονομασία στρατιωτικής άσκησης. Απλώς παρατηρώντας τον εαυτό μου μέσα στο χρόνο διαπίστωσα ότι έχω μια απότομη μετάπτωση στη διάθεσή μου, με νεύρα, ένταση και ξαφνικά κλάματα την 21η ημέρα του κύκλου μου (όταν προφανώς συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές στο σώμα).

Άλλοτε αυτό ήταν το αλάθητο σημάδι ότι σε 4-5 ημέρες θα μου ερχόταν περίοδος. Τώρα που οι κύκλοι γίνονται κάποιες φορές μακρύτεροι, αυτές οι 4-5 γίνονται άνετα 9-10 (η αλλαγή διάθεσης όμως παραμένει σταθερά στην 21η) πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες φορές κυκλοφορώ 10 μέρες με τα νεύρα περμανάντ και έτοιμη να τσακωθώ, να χύσω ποταμούς δακρύων και να γίνω πρωταγωνίστρια δραματικής σαπουνόπερας στην καθημερινότητα τη δική μου και των οικείων μου. Πώς να το αντέξουν και πώς να με αντέξουν!

Ένα από τα ενοχλητικά στοιχεία της προ-εμμηνόπαυσης είναι ότι λόγω της άστατης πλέον φύσης του κύκλου σου (καλά, για κάποιες που είχε κληρώσει το λαχείο ήταν άστατος και από πριν) δεν μπορείς να προγραμματίσεις κάποια fun κομμάτια της ζωής όπως οι διακοπές που περιλαμβάνουν κολύμβηση ή άλλα θαλάσσια σπορ όπως σερφ, θαλάσσιο σκι, κωπηλασία και ρομαντικά ραντεβού (με σεξουαλικές προεκτάσεις).

Βέβαια για όλα υπάρχουν λύσεις, μαθαίνεις να είσαι ετοιμοπόλεμη, κουβαλάς πάντα μαζί σου ταμπόν ή σερβιέτες. Όσο για τα ρομαντικά ραντεβού, οπλίζεσαι με χιούμορ (ίσως και με καμιά πετσέτα) και απολαμβάνεις να κάνεις μόνο ό,τι σε κάνει να νιώθεις άνετα και ευχάριστα με το σώμα σου. Διαφορετικά πήγαινε να… παίξεις μπόουλινγκ ή κάποιο άλλο παιχνίδι δράσης που απαιτεί διάδραση και συνεργασία με τον παρτενέρ σου για να εκτονώσετε τις ξαναμμένες σας ορμόνες και να εκτονωθείτε και οι δύο εναλλακτικά και διασκεδαστικά (ό,τι κάνουν οι έφηβοι δηλαδή).

Επειδή λοιπόν η σεξουαλική δραστηριότητα συνεχίζεται και σε αυτήν τη φάση της ζωής σου, εφόσον εσύ το επιθυμείς με το κορμί και το μυαλό σου, εξίσου συνεχίζεται και η αντισύλληψη και η προστασία για ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα). Μην ξεγελαστείς από τις Σειρήνες ότι… δεν μπορείς πλέον να μείνεις έγκυος (παρότι η, ναι, η γονιμότητά σου είναι μειωμένη).

Σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες, μια γυναίκα κάτω των 50 καλό είναι να συνεχίζει την αντισύλληψη για δύο χρόνια μετά την τελευταία έμμηνο ρύση ενώ μια γυναίκα άνω των 50 καλό είναι να συνεχίζει την αντισύλληψη για έναν χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Αν συνήθιζες την ορμονική αντισύλληψη σε μορφή χαπιού και θες να τη συνεχίσεις, είναι must να μιλήσεις με την/τον γυναικολόγο σου για το ΑΝ το βρίσκει ασφαλές για την δική σου προσωπική περίπτωση, διότι τα οιστρογόνα που περιέχουν αυτά συσχετίζονται (όπως έχεις πιθανόν ξανακούσει) με θρομβώσεις, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν σου πει το ναι, θα πρέπει να περιέχουν χαμηλή δόση οιστρογόνων.

Όσο για τα ΣΜΝ, αν δεν βρίσκεσαι σε αυστηρώς μονογαμική σχέση, είναι δεδομένο ότι πρέπει να συνεχίσεις να προστατεύεσαι! Τα ΣΜΝ παρουσιάζουν σήμερα αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επίσης το επίπεδο των οιστρογόνων στον κόλπο μετά τα 40 (ακόμη και πριν την εμμηνόπαυση) πέφτει και δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποια ΣΜΝ. Μην αφήνεις να σε παραμυθιάσει κανένας παρτενέρ (όσο γοητευτικός ή πολλά υποσχόμενος κι αν είναι) ότι δεν χρειάζονται πλέον προφυλάξεις – τα χλαμύδια (ή ό,τι άλλο κυκλοφορεί) δεν θα σου κάνουν τη χάρη να σε προσπεράσουν επειδή… ωρίμασες.

Τα προφυλακτικά (ανδρικά ή γυναικεία) είναι δεδομένο ότι προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από την “εισβολή” ΣΜΝ από τον κόλπο και σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν γίνει μειώνουν τις συνέπειες της βακτηριακής κολπίτιδας (διαταραχή της χλωρίδας του κόλπου) η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από ΣΜΝ όπως π.χ. η βλενόροια.

Σε αυτό το σημείο σε αφήνω. Εύχομαι να περνάς όμορφα και να αγχώνεσαι λιγότερο από παλιά για όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν στο σώμα σου.

Αγγελική Τ.

Αν κι εσύ μπαίνεις ή βρίσκεσαι ήδη στην εμμηνόπαυση, βάλε στη ζωή σου το Eminotrol. Θα ελαχιστοποιήσει το σύνολο των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου.

Το Eminotrol περιέχει 9 φυσικά δραστικά συστατικά εγκεκριμένα από το EFSA και αποτελεί ιδανική πρόταση για τον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, χωρίς να περιέχει ορμόνες.

Το Eminotrol θα το βρείτε σε φαρμακεία σε συσκευασία με 30 δισκίa και φυσικά μπορείτε να το αγοράσετε και από το e-shop μας.

Κι ας μην ξεχνάμε. Η εμμηνόπαυση είναι κι αυτή μια ακόμα περίοδος της ζωής μας. Με αγάπη, γνώση, κατανόηση και τους σωστούς συμμάχους #ΚαμίαΠερίοδοςΔενΜαςΣταματά!

Shop the story

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.