top of page
xasmourito-nusta-kourasi brunette2.jpg
Γιατί είναι το χασμουρητό μεταδοτικό;

Μήπως έχει συμβεί και σε εσάς; Βλέπετε κάποιον να χασμουριέται και αμέσως θέλετε να το κάνετε και εσείς. Είναι μια πολύ κοινή αντίδραση. Περίπου το 60% του πληθυσμού το παθαίνει. Η απάντηση έγκειται στην ενεργοποίηση μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.

Το χασμουρητό γίνεται μεταδοτικό επειδή ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να μιμείται. Μπορεί να μην είμαστε κουρασμένοι, αλλά παρόλα αυτά δεν είμαστε σε θέση να περιορίσουμε την επιθυμία μας να χασμουρηθούμε.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό

Το Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία, πραγματοποίησε μία έρευνα στην οποία αναφέρει ότι η αιτία της μεταδοτικότητας του χασμουρητού είναι μια αντανάκλαση του εγκεφάλου που ενεργοποιείται στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της κινητικής λειτουργίας: τον πρωτεύον κινητικό φλοιό. Είναι η περιοχή που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση της κίνησης του σώματος που δημιουργεί μέσω των νευρωνικών παλμών.

Στην μελέτη του Πανεπιστημίου συμμετείχαν 36 εθελοντές, ενήλικες, οι οποίοι παρακολούθησαν βίντεο ανθρώπων οι οποίοι χασμουριόντουσαν χωρίς διακοπή. Μόλις τελείωσε το video, μετρήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που χασμουρήθηκαν και ο αριθμός αυτών που κατέπνιξαν αυτή τους την παρόρμηση.

Επιπλέον, οι επιστήμονες προκάλεσαν αύξηση της τάσης για χασμουρητό στους συμμετέχοντες μέσω χρήσης εξωτερικής διακρανικής μαγνητικής διέγερσης (TMS transcranial magnetic stimulation). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ήταν περισσότερο ενεργοποιημένο με το TMS ήταν ο πρωτεύων κινητικός φλοιός. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου σχετίζεται και με τις νευροψυχιατρικές παθολογίες, όπως η επιληψία, η άνοια, ο αυτισμός και το σύνδρομο Tourette.

Η Georgina Jackson, καθηγητής της Γνωσιακής Νευροψυχολογίας στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Nottingham, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες χρήσεις «Η έρευνα έχει δείξει ότι η επιθυμία αυξάνεται όταν προσπαθείς να σταματήσεις τον εαυτό σου. Με τη χρήση ηλεκτρικής διέγερσης μπορέσαμε να αυξήσουμε τη διέγερση και άρα την ροπή στο μεταδοτικό χασμουρητό»

Η απομίμηση ενθαρρύνει τον συγχρονισμό ομάδας

Άλλοι ερευνητές, όπως ο Matthew Campbell, θεωρούν ότι "μια πιθανότητα είναι ότι στα κοινωνικά είδη που συντονίζουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους, η αντιγραφή των χασμουρητών μπορεί να βοηθήσει στον συγχρονισμό της ομάδας. Έτσι, όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, ο καθένας τρώει (η κατανάλωση είναι μεταδοτική), όταν έρχεται η ώρα να κινηθούμε, όλοι κινούνται (οι στάσεις του σώματος είναι μεταδοτικές). Με αυτό τον τρόπο, η αντιγραφή του χασμουρητού βάζει επίσης την ομάδα σε συγχρονισμό. "

 

Τέλος, υπάρχουν συγγραφείς που υπερασπίζονται ότι ο λόγος αυτής της μεταδοτικότητας είναι η ενσυναίσθηση. Το άτομο που μιμείται αισθάνεται την ανάγκη να ερμηνεύσει πώς αισθάνεται το άλλο άτομο και ασυνείδητα τείνει να μιμηθεί το χασμουρητό τους. Αρκετές μελέτες δείχνουν πώς ενεργοποιούνται τα εγκεφαλικά κυκλώματα της ενσυναίσθησης, όπως συμβαίνει με τους νευρώνες καθρέφτη που δρουν ως εσωτερική αντανάκλαση των κινήσεων που παρατηρούμε σε άλλους.

 

Γιατί χασμουρητό;

Το χασμουρητό είναι μια ανεξέλεγκτη αντίδραση του σώματος που αποτελείται από εισπνοή μεγάλης ποσότητας οξυγόνου, ακολουθούμενη από εκπνοή στην οποία αφαιρείται συσσωρευμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.. Χασμουριόμαστε γιατί είμαστε νυσταγμένοι ή βαρεθήκαμε, μετά το ξύπνημα ή πριν κοιμηθούμε ...

Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που λόγω στρες, άγχους, νεύρων κλπ. έχουν δύσκολο ύπνο. Το SaludBox Morpheo προσφέρει μια λύση για τον τερματισμό της αϋπνίας. Είναι συμπλήρωμα διατροφής με βάση τη μελατονίνη (που βοηθά στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί), το σαφράν (βοηθά στις διαταραχές του ύπνου και προκαλεί ηρεμιστικό αποτέλεσμα) και το βάλσαμο λεμονιού (Melissa) (μειώνει την αϋπνία). Πρέπει να λαμβάνετε 1 υπογλώσσιο δισκίο SaludBox Morpheo την ημέρα, λίγα λεπτά πριν πάτε για ύπνο ή κατά το νυχτερινό ξύπνημα και ο ύπνος έρχεται άμεσα.

 

Όνειρα Γλυκά με το Morpheo!

Ιούνιος 2019

Συνδεθείτε μαζί μας για να ενημερώνεστε με περισσότερα άρθρα για την καθημερινή σας υγεία και φροντίδα

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Reflection
  • YouTube Reflection
  • Google+ Reflection
bottom of page