Εμετός και παιδιά.
Είναι φυσιολογικό τα μωρά και τα παιδιά να κάνουν εμετό περιστασιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, o εμετός δεν διαρκεί περισσότερο από μία έως δύο ημέρες και δεν αποτελεί ένδειξη για οτιδήποτε σοβαρό.
Η πιο κοινή αιτία εμετού σε παιδιά είναι η γαστρεντερίτιδα. Πρόκειται για μια λοίμωξη του εντέρου που συνήθως προκαλείται από έναν ιό ή βακτήρια. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο στην κοιλιά, διάρροια ή πυρετό. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά το παιδί σας θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα μετά από μερικές ημέρες.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι μέχρι να νιώσει καλύτερα.
Φροντίζοντας το παιδί σας στο σπίτι
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να περιποιηθείτε το παιδί σας με ασφάλεια στο σπίτι. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διασφαλίσετε την αποφυγή της αφυδάτωσης.
Πιο συγκεκριμένα:
-
Πρέπει να αποφύγετε την αφυδάτωση και να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον εμετό και τη διάρροια. Το νερό είναι καλύτερο, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και σούπα. Προσοχή δεν δίνουμε στο παιδί να φάει και να πιει απολύτως τίποτα για 3-4 ώρες μετά τον εμετό. (Ούτε νερό, γιατί το πιθανότερο είναι να το κάνει επίσης εμετό). Έτσι, δίνουμε χρόνο στο στομάχι του παιδιού να ξεκουραστεί. Μετά από αυτό το χρόνο ξεκινάμε να δίνουμε υγρά σταδιακά σε μικρές ποσότητες (με το κουταλάκι νερό ή χαμομήλι) για 1-2 ώρες ώστε να σιγουρευτούμε ότι το παιδί δεν θα ξανακάνει εμετό και για να προλάβουμε την αφυδάτωση. Σε καμία περίπτωση μη δώσετε στο παιδί σας όξινους φυσικούς χυμούς (πορτοκάλι, ακτινίδιο κτλ)
-
Μετά τη μείωση των συμπτωμάτων εμετού μπορείτε να δώσετε σταδιακά στο παιδί μικρές ποσότητες απλών τροφίμων όπως φρυγανιά, ψωμί, κράκερ. Αν το παιδί τις επόμενες ώρες δεν παρουσιάσει καμία ενόχληση μπορείτε να του δώσετε μια ελαφριά σούπα φιδέ ή βραστό κοτόπουλο με ρύζι, ενώ εάν δεν κάνει άλλον εμετό και δεν παρουσιάσει συμπτώματα διάρροιας τo επόμενo χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να φάει κάτι στερεό (π.χ. κοτόπουλο βραστό, ρύζι, απλά φρούτα όπως μήλο, μπανάνα) ώστε να επιστρέψει στην κανονική του διατροφή μέσα στο 24ωρο.
-
Βοηθήστε το παιδί να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.
-
Χρησιμοποιείστε σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής για την ναυτία και τον εμετό, όπως το Emecalm. Χάρη στη μοναδική του σύνθεση, επαναφέρει τα φυσιολογικά επίπεδα της γλυκόζης, βοηθά την εξισορρόπηση του πεπτικού συστήματος και καταπραΰνει τις μυϊκές συσπάσεις του στομάχου που μπορούν να προκαλέσουν εμετό. Δεν περιέχει αντισταμινικά, parabens, συντηρητικά ή αλκοόλη και αποτελεί μία εξαιρετικά ασφαλή λύση για παιδιά άνω των 2 ετών. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας ή επισκεφτείτε το www.becalm.gr
-
Εάν δείτε σημεία αφυδάτωσης χρησιμοποιείστε ειδικά διαλύματα ενυδάτωσης (σε φακελάκια) που βρίσκετε σε φαρμακεία.
-
Εάν το παιδί σας έχει διάρροια και εμετούς, δεν πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο ή σε οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση φύλαξης παιδιών έως και 48 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο εμέτου ή διάρροιας.
Πότε πρέπει να λάβετε ιατρική συμβουλή
Εάν ο εμετός παρατείνεται μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση στο παιδί σας, οπότε εμπιστευθείτε το ένστικτο σας και επικοινωνήστε αμέσως με το παιδίατρο σας εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ανησυχία.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το παιδίατρο εάν το παιδί σας:
-
κάνει εμετό επαναλαμβανόμενα και δεν μπορεί να συγκρατήσει υγρά και τροφή
-
νομίζετε ότι είναι αφυδατωμένο - τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, κλάμα χωρίς την παραγωγή δακρύων, μειωμένη ούρηση και μειωμένη ενεργητικότητα ή υπνηλία
-
κάνει κόπρανα τα οποία έχουν πράσινη βλέννα ή περιέχουν αίμα
-
κάνει εμετό για τρεις μέρες ή και περισσότερο
-
έχει σημάδια πιο σοβαρής ασθένειας, όπως υψηλό πυρετό (πάνω από 38C), δύσπνοια, γρήγορη αναπνοή, σκληρό λαιμό.
Πώς εξαπλώνεται η γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο.
Το παιδί σας μπορεί να κολλήσει τη λοίμωξη από μολυσμένο άτομο, όπως μέσω:
-
στενής επαφής με κάποιον με γαστρεντερίτιδα – πχ. εάν εισπνεύσει μικρά σωματίδια εμετού
-
αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα
-
φάει μολυσμένα τρόφιμα - αυτό μπορεί να συμβεί εάν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει τα χέρια του πριν πιάσει τα τρόφιμα ή φάει τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα ή δεν έχουν αποθηκευτεί και μαγειρευτεί στις σωστές θερμοκρασίες
Η γαστρεντερίτιδα είναι πιο μεταδοτική από τη στιγμή που τα συμπτώματά ενός ατόμου ξεκινούν, μέχρι και 48 ώρες αφού όλα τα συμπτώματά του έχουν περάσει, αν και μπορεί επίσης να είναι μεταδοτική και λίγο πιο νωρίς και λίγο πιο μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.
Πρόληψη της γαστρεντερίτιδας
Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα, αλλά ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να σταματήσετε τη διάδοση της:
-
Διασφαλίστε την παραμονή εκτός σχολείου ή νηπιαγωγείου τουλάχιστον 48 ώρες μετά την παρέλευση των συμπτωμάτων.
-
Λόγω της μεταδοτικότητας της γαστρεντερίτιδας καλό είναι επίσης να αποφύγετε την επίσκεψη ακόμα και στο χώρο του παιδιατρείου κατά τη διάρκεια αυτής και να πάρετε οδηγίες τηλεφωνικά, εάν ανησυχείτε ή αισθάνεστε ότι χρειάζεστε συμβουλές.
-
Βεβαιωθείτε ότι εσείς και το παιδί σας πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν τα γεύματα.
-
Απολυμάνετε οποιεσδήποτε επιφάνειες ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να μολυνθούν.
-
Πλύνετε τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιεί το παιδί, χωριστά.
-
Μην μοιράζεστε πετσέτες, εσώρουχα, μαχαιροπίρουνα ή σκεύη ενώ το παιδί σας είναι άρρωστο.
-
Ξεπλύνετε τυχόν εμετό στην τουαλέτα και με γάντια και καθαρίστε σχολαστικά τη γύρω περιοχή.
Νοέμβριος 2018
Συνδεθείτε μαζί μας για να ενημερώνεστε με περισσότερα άρθρα για την καθημερινή σας υγεία και φροντίδα