top of page
Πώς να τερματίσετε το εργασιακό άγχος!
Πώς να τερματίσετε το εργασιακό άγχος!

Οι περισσότεροι ενήλικες υποφέρουν από εργασιακό άγχος. Η υπερβολική δουλειά, η πίεση, η έλλειψη χρόνου, οι ευθύνες, το αφεντικό ... είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στον εργαζόμενο.

Αλλά, τι είναι το άγχος;

 Το άγχος είναι η απάντηση του σώματος στις απειλές ή τις προκλήσεις που προκύπτουν και μεταβάλλουν τον τρόπο σκέψης και / ή δράσης μας. Στο παρελθόν, το άγχος ήταν το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούσε το ανθρώπινο σώμα για να μπορεί να αντιδρά σε περίπλοκες καταστάσεις και να επιβιώνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το στρες μπορεί να είναι θετικό για εμάς.

 

Τα σωστά επίπεδα στρες προκαλούν μια επιπλέον ενεργοποίηση στο σώμα μας που προάγει μεγαλύτερη πνευματική ευεξία. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα επίπεδα στρες είναι υπερβολικά, δηλαδή πολύ υψηλά. Αυτό προκαλεί εμπλοκές και αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας κατακλύζει τόσο πολύ. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσφορία.

 

Τι είναι το εργασιακό άγχος;

Όσον αφορά το εργασιακό άγχος, είναι το άγχος που προκαλείται από καταστάσεις που προκύπτουν στο χώρο εργασίας. Αυτό οφείλεται σε υπερβολική εργασία, έλλειψη χρόνου, πάρα πολλές ευθύνες, κακή εναρμόνιση με το αφεντικό, κοινωνική πίεση, έλλειψη ελέγχου, αστάθεια χρονοδιαγραμμάτων κ.λπ.

Το εργασιακό άγχος μπορεί να βλάψει τη διάθεση του ατόμου, να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, κοινωνικής απομόνωσης, υπέρτασης ή ακόμα και να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

 

Πώς να τερματίσετε το εργασιακό άγχος;

1. Προσδιορίστε τι σας προκαλεί άγχος

Μόλις εντοπιστεί το επίκεντρο του εργασιακού μας άγχους, πρέπει να το καταπολεμήσουμε. Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές. Γράψτε σε μια ατζέντα τις σκέψεις (τόσο θετικές όσο και αρνητικές) που έχουν προκύψει καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, οργανώστε σε ένα πρόγραμμα τα καθήκοντα ανά ημέρα και ώρα, βρείτε στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας ...

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τί μας προκαλεί άγχος, προκειμένου να το ξεπεράσουμε και να νιώσουμε και πάλι ήρεμοι.

 

2. Βρείτε μια δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει να εκτονωθείτε και να ξεφύγετε.

Υπάρχουν άνθρωποι που καταφεύγουν στο αλκοόλ και στο πρόχειρο φαγητό (junk food) ως λύση για το εργασιακό άγχος. Μόνο όμως μέσω μια υγιούς ζωής πρέπει να καταπολεμήσουμε το στρες.

Υπάρχουν πολλές σωματικές δραστηριότητες που είναι εξαιρετικές για να μας ανακουφίσουν και να αποβάλουν όλο το άγχος του σώματός μας. Μερικά παραδείγματα είναι η γιόγκα, ο χορός, το τρέξιμο, η αεροβική, κλπ. Είναι επίσης σημαντικό να βρούμε δραστηριότητες εκτός των ωρών εργασίας που μας κάνουν να χαλαρώνουμε, όπως η παρακολούθηση μιας καλής ταινίας, το διάβασμα ενός βιβλίου, το θέατρο, η έξοδος με φίλους κλπ.

 

3. Επικοινωνία

Συζητήστε με τους συναδέλφους σας και το αφεντικό σας. Η καλή επικοινωνία είναι η βάση μιας καλής σχέσης. Εάν δεν νιώθουμε καλά, μπορούμε να βασιζόμαστε στους συναδέλφους μας και να τους ζητήσουμε συμβουλές / βοήθεια. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εργασίας που να προάγει την ευημερία όλων.

4. Θέστε όρια

Πρέπει να θέσουμε σαφή όρια μεταξύ της προσωπικής ζωής και της επαγγελματικής ζωής. Είναι απαραίτητο να διαχωριστούν αυτοί οι δύο κόσμοι και να ξέρουμε πώς να αφήσουμε έξω από το σπίτι, το άγχος ή μια κακή μέρα στο γραφείο. Για να γίνει αυτό, δεν πρέπει,  για παράδειγμα, να απαντάμε στα μηνύματα εργασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα γραφείου εάν πηγαίνουμε σε διακοπές.

Αν δεν νιώθουμε ξεκούραστοι, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, είναι σκόπιμο να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να ξεκουραστούμε και να ξεφεύγουμε από την εργασία, γιατί αν δεν το κάνουμε, είναι πολύ πιθανό το άγχος να γίνει χρόνιο.

5. Αναθέστε εργασίες

Εάν οι εργασίες σας δεν έχουν τέλος, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να αναθέτετε ορισμένες από αυτές. Ο εργασιακός χώρος βασίζεται στην ομαδική εργασία και στην ανάθεση εργασιών. Η εμπιστοσύνη ότι ένας από τους συναδέλφους μας θα γνωρίζει πώς να κάνει τη δουλειά μας το ίδιο καλά με εμάς είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί το άγχος στην εργασία. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι κάνουμε μόνοι μας όλη τη δουλειά.

 

6. Συνδυάζοντας μια υγιεινή διατροφή με συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συμπληρωμάτων διατροφής που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων στρες και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας χωρίς άγχος και νεύρα. Ένα από αυτά είναι και το Saludbox Byestres, ένα συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή τσίχλας, με άρωμα μέντας, που συμβάλλει στην εξομάλυνση των επιπέδων πίεσης και άγχους.

 

Τα συστατικά του είναι:

Τρυπτοφάνη: δρα κατά του άγχους και βοηθά στην επαναφορά της φυσιολογικής κατάστασης του οργανισμού

 

Σκουτελλάρια: έχει αποδειχθεί κλινικά ότι έχει αγχολυτική ικανότητα, αναζωογονεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και μειώνει την υπερένταση και την μελαγχολία.

 

Μελισσόχορτο: Είναι ένα φυτό με παραδοσιακή δράση. Επιφέρει χαλαρωτικό αποτέλεσμα που ανακουφίζει τα συμπτώματα όπως πονοκέφαλους και ημικρανίες που οφείλονται σε νευρικά αίτια.

 

Με μόνο 2 τσίχλες την ημέρα Saludbox Byestres θα μειώσετε το άγχος και τη νευρικότητα, ενώ θα εξισορροπήσετε τα επίπεδα του στρες. 

Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας ή επισκεφτείτε το www.becalm.gr

 

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε!

Απρίλιος 2019

Συνδεθείτε μαζί μας για να ενημερώνεστε με περισσότερα άρθρα για την καθημερινή σας υγεία και φροντίδα

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Reflection
  • YouTube Reflection
  • Google+ Reflection
bottom of page