top of page
andropause
Μήπως έχουν και οι άνδρες..."εμμηνόπαυση"; 

Μετά τα περίπου 40 χρόνια, οι γυναίκες αρχίζουν να βιώνουν την περίφημη εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μια διαδικασία αλλαγής στο σώμα τους που συνίσταται στην απώλεια της εμμήνου ρύσεως και επομένως στην ικανότητα αναπαραγωγής. Αυτό συνοδεύεται από πολλαπλά φυσικά και διανοητικά συμπτώματα. 

Αλλά μήπως και οι άντρες ...έχουν επίσης "εμμηνόπαυση"; Για αυτούς, ο σωστός όρος είναι η ανδρόπαυση.

 

Η ανδρόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία που συνδέεται με τη φάση ωριμότητας στους άνδρες, κατά την οποία εμφανίζεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης (η καθοριστική ορμόνη στην ανδρική σεξουαλικότητα).

Η ανδρόπαυση δεν επηρεάζει όλους τους άνδρες. Η εμφάνισή της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως  για παράδειγμα: την οικογενειακή κληρονομικότητα, την παχυσαρκία, το στρες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα θυρεοειδή νοσήματα, το διαβήτη και την κατάχρηση του καπνού, του αλκοόλ ή των ναρκωτικών.

Ποιες είναι οι συνέπειες της εμμηνόπαυσης και της ανδρόπαυσης;

Αν και η εμμηνόπαυση και η ανδρόπαυση δεν είναι ίδιες, μερικές από τις συνέπειές τους είναι παρόμοιες:

1. Αλλαγή χαρακτήρα: Επηρεάζουν τις συνήθειες ύπνου, τη διάθεση κ.λπ.

2. Απώλεια της ενέργειας, της συγκέντρωσης και της μνήμης.

3. Αύξηση σωματικού λίπους.

4. Ξηρότητα στο δέρμα και τα μαλλιά

5. Αϋπνία

6. Εφίδρωση

7. Ευερεθιστότητα

8. Αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης: η αύξηση του σωματικού λίπους και η εξασθένιση της μυϊκής δύναμης αυξάνει την εξασθένιση των οστών.

9. Μειωμένη σεξουαλική διάθεση: η επιθυμία και η συχνότητα των στύσεων μειώνεται. Ωστόσο, διατηρείται η ικανότητα επίτευξης οργασμού.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους ούτε εμφανίζονται με την ίδια ένταση.

 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της ανδρόπαυσης;

Η Γονιμότητα

Η εμμηνόπαυση υποδηλώνει την απουσία γονιμότητας σε αντίθεση με την ανδρόπαυση. Γενικά, οι άνδρες μπορούν να έχουν παιδιά μέχρι πολύ μεγάλες ηλικίες, ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος τους.

Ο τρόπος εμφάνισής τους

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται ξαφνικά ενώ η ανδρόπαυση δημιουργείται προοδευτικά.

Ο πληθυσμός που επηρεάζεται

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει όλες τις γυναίκες, αντίθετα, η ανδρόπαυση εμφανίζεται σε ένα ποσοστό περίπου 30% των ανδρών. Με τα χρόνια αυτό το ποσοστό κλιμακώνεται.

Για την ανίχνευση της ανδροπάθειας, αρκεί μια εξέταση αίματος. Η εξέταση αυτή θα μας βοηθήσει επίσης να αποκλείσουμε τυχόν επιπλοκές όπως ο καρκίνος του προστάτη ή του ήπατος.

Αν και είναι ο νόμος της φύσης, πολλοί άνδρες και γυναίκες δεν αισθάνονται άνετα με την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων. Ο καθηγητής Δρ. Natalio Cruz, Ανδρολόγος και Συντονιστής της Ισπανικής Ενωσης Ουρολόγων, αναφέρει ότι «η μείωση της λίμπιντο και της στυτικής δυσλειτουργίας είναι τα κύρια συμπτώματα για τα οποία οι άνδρες πηγαίνουν στον ουρολόγο». Αντίθετα η εμμηνόπαυση είναι μια πιο ομαλοποιημένη και γνωστή κατάσταση σε σχέση με την ανδρόπαυση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ανδρόπαυση

Το να μπαίνουμε στην ωριμότητα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη σεξουαλικότητά μας και αυτή του/της συντρόφου μας. Είναι άδικο να επιτρέπουμε στη "φλόγα" να σβήσει.

Ως εκ τούτου, συνιστούμε 5 σημεία για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης με τον καλύτερο τρόπο:

 

Προσέξτε τη διατροφή σας

Μειώστε την κατανάλωση λίπους, του καπνίσματος και του αλκοόλ. Συνιστάται να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς.

 

Άσκηση κάθε μέρα

Η καθημερινή άσκηση θα ενισχύσει τους μυς σας και θα σας δώσει την ενέργεια και τη ζωτικότητα που χρειάζεστε.

 

Απλά χαλαρώστε

Κάθε στάδιο έχει τη γοητεία του. Το άγχος απλώς θα επιταχύνει τη διαδικασία εμφάνισης της ανδρόπαυσης.

Μοιραστείτε τους φόβους και τις ανασφάλειες με τον/την σύντροφό σας

Η επικοινωνία θα σας βοηθήσει να βιώσετε τις αλλαγές πιο φυσικά. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να πειραματίζεστε με τη σεξουαλική σας ζωή. Με τα χρόνια, το σώμα αλλάζει και τα γούστα και οι προτιμήσεις του επίσης. Ρισκάρετε και ανακαλύψτε νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας.

 

Πως μπορεί να βοηθήσει το Saludbox Amore

Τo Saludbox Amore είναι συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή τσίχλας και με γεύση μέντας που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων σας, την ενίσχυση της λίμπιντο και τη ρύθμιση της λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος.

Είναι κατάλληλο για χρήση και από τα δύο φύλα. Επιπλέον, στην περίπτωση των γυναικών περιορίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το Saludbox Amore περιέχει φυσικά συστατικά με κυριότερο τη Μάκα, η οποία βοηθά στη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της λίμπιντο, τη L-αργινίνη που ενισχύει τη στύση διαστέλλοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνοντας και αυξάνοντας τη ροή του αίματος, τη βιταμίνη Ε που αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στα γεννητικά όργανα και τέλος το σαφράν που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της νευρικότητας.

 

Απολαύστε τη σεξουαλικότητά σας! Μην αφήσετε τη "σπίθα" να χαθεί!

 

 

Φεβρουάριος 2019

Συνδεθείτε μαζί μας για να ενημερώνεστε με περισσότερα άρθρα για την καθημερινή σας υγεία και φροντίδα

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Reflection
  • YouTube Reflection
  • Google+ Reflection
bottom of page